Har du koll på vilka eljobb du får göra hemma?

Foto av Pixabay

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Många svenskar utför elinstallationer, utan att ha riktig koll på vad man egentligen får göra. Här tipsar Svensk Energi om elsäkerhet i hemmet. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Idag finns många smarta ellösningar som gör vardagen enklare, exempelvis effektivare belysning eller fler eluttag för att ge ström till alla våra elprylar.
– Många elarbeten görs på egen hand, men gjorda på fel sätt kan elinstallationerna bli farliga och leda till skador eller brand, säger Malin Thorsén, projektledare hos Svensk Energi.

Elmätaren, konsumentbarometern från Svensk Energi, visar sig att 1 av 4 inte vet vilka elarbeten man får göra själv. Till exempel har en tredjedel av svenskarna själva installerat en dimmer, trots att det är en åtgärd som ska göras av en fackman. Många är inte heller säkra på att elinstallationerna hemma är gjorda på rätt sätt.

För att underlätta för alla hemmafixare har Svensk Energi tagit fram tips för hur man ska tänka eller vad man får och inte får göra för att hemmet ska vara elsäkert.

– Det är viktigt att tänka på att du som fastighetsägare själv är ansvarig för att elen är korrekt installerad, säger Malin Thorsén, projektledare hos Svensk Energi.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”5px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1448287905235{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Tänk på det här vid elinstallationer

  • Chansa aldrig, är du osäker är det bäst att ta hjälp
  • Stäng alltid av strömmen, oavsett vilket elarbete som ska utföras
  • När du byter lampor och lysrör: Var noga med att se till att den nya lampan inte har högre effekt än den som anges på armaturen (t.ex. max 40 W). Det är extra viktigt om det är halogenlampor.
  • Du får byta fast installerade vägguttag och strömbrytare – men inte ojordat uttag mot ett jordat.
  • Du får inte göra några elarbeten alls i våta utrymmen om du inte är en behörig installatör.
  • Vid användning av el utomhus, säkerställ att uttag, kablar etc. är godkänt för utomhusbruk.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Läs mer om elsäkerhet i hemmet:

Är ditt hem elsäkert?” (broschyr), Elsäkerhetsverket

Händig med el” (broschyr) från EIO & Svensk Energi

Elsäkerhetspocket” (boschyr för nedladdning) från Elsäkerhetsverket[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg