Brandfara med gamla skorstenar

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” google_fonts=”font_family:Droid%20Serif%3Aregular%2Citalic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]En omodern kamin, i kombination med en dåligt underhållen skorsten, kan utgöra en stor brandrisk i huset. Har du en äldre skorsten bör den kontrolleras av en fackman, uppmanar Länsförsäkringar.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]När höstkylan tränger på är det många villaägare som passar på att elda i sina kaminer. Men tyvärr har det ökade intresset för att elda också resulterat i fler bränder i hemmen.

– Vi kan se ett ökat problem med eldsvådor och dessvärre handlar det allt oftare om allvarliga fall där hela hus brinner ner. En av förklaringarna är att vi i Sverige har ett stort äldre bostadsbestånd med eldningsanläggningar och skorstenar, vars skick försämrats med åldern. I vissa fall har anläggningarna också installerats med ganska låga krav på säkerhet, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar.

Den största orsaken till bränder är att skorstensstockarna inte klarar de höga rökgastemperaturer som kan uppstå vid eldning i en omodern kamin eller om man eldar för hårt. Det är inte ovanligt att temperaturen kan stiga upp mot 700 grader i rökkanalen.

– Skorstenarna blir för varma på utsidan och närliggande träkonstruktioner antänds, oftast sker detta på vinden, säger Peter Bratt.

Skorstenen kan kontrolleras med en provtryckning, vilket är lämpligt att göra ungefär vart tionde år eller vid en bostadsöverlåtelse. Har du en skorsten av stål som används dagligen bör denna helst bytas ut efter 25 år.

– Det är viktigt att låta en fackman göra installationen, oavsett om du ska byta skorsten eller sätta in en ny kamin. En fackman kan se hur omgivningen kring skorstenen och kaminen ser ut och hur det påverkar installationen.

Vill du gör en mer omfattande kontroll av din eldningsanläggning kan du beställa en så kallad ”SSR Godkänd Besiktning”, vilket är en kvalitetssäkrad besiktningsmetod som branschanslutna företag brukar erbjuda. Förutom att kontrollera brandsäkerheten runt eldstaden och rökkanalen mäter besiktningsmannen hur effektiv förbränningen är i eldstaden, hur draget fungerar och hur det påverkar husets ventilation.

För information om besiktning av eldningsanläggningar, läs mer på www.ssrgodkand.se.

Text: Lars Bärtås[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTARUTAN” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1447425635114{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Goda råd vid eldning

  • Sota minst en gång per år eller så ofta det behövs. Anlita en professionell sotare. Om du sotar själv krävs tillstånd från kommunen.
  • Provtryck skorstenen vart tionde år. Då får du besked om den är otät eller inte.
  • Elda alltid med ren och torr ved.
  • Elda maximalt 2 – 4 kg ved per timme, uppskattningsvis 3-5 vedträn, och inte längre än 3-4 timmar vid varje eldning.
  • Ta hand om askan efter eldning. Lägg den i en plåthink med lock och förvara den på ett obrännbart golv till exempel på stenplattor utomhus.
  • Det ska helst finnas en brandvarnare i varje sovrum, och åtminstone minst en per 60 kvadratmeter och en per våningsplan. Glöm inte att regelbundet testa brandvarnaren.
  • En 6 kg pulverbrandsläckare och en brandfilt på plats kan göra skillnad mellan ett totalskadat hus och en mindre begränsad brand.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg