Är din solcellsanläggning säker?

Populärt med solceller på taket

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]En felaktigt installerad solcellsanläggning kan utgöra en säkerhetsrisk. Nu efterlyser Elsäkerhetsverket bättre samordnad information om solelsinstallationer.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]– Även småskaliga solcellsanläggningar behöver uppfylla en rad tekniska och formella krav och installationen måste göras av en person med rätt kompetens och behörighet. Idag brister informationen både till allmänheten och elinstallatörer för att installation, anslutning och drift av solcellsanläggningar ska bli säkra, säger Per Höjevik, avdelningschef på Elsäkerhetsverket.

Den som planerar att uppföra en solcellsanläggning ska göra en anmälan till elnätsägaren för att säkerställa att anläggningen och nätet uppfyller kraven för att kunna anslutas. Elnätsägaren måste känna till solcellsanläggningen för att inte riskera okänd bakmatning av spänning till elnätet. Finns inte tydlig skyltning av solcellsanläggningen kan brandpersonal få ström genom kroppen och skadas vid en eventuell brandinsats.

 

Regler för CE-märkning av elektrisk materiel är också viktiga att känna till, liksom vad man som anläggningsägare ska tänka på i den fortlöpande kontrollen av anläggningen. Rapporten visar också att det finns väldigt lite information om hur man bör göra för att undvika att solcellsanläggningen stör andra elektriska produkter.

– Regeringens miljöstrategi handlar om att vi ska bli bättre på att använda förnyelsebara energikällor exempelvis småskaliga solcellsanläggningar. Då krävs bland annat målgruppsanpassad information, säger Per Höjevik.

Källa: Elsäkerhetsverket[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg