Så planerar du för bergvärme

Foto av Illustration: Daikin

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” google_fonts=”font_family:Droid%20Serif%3Aregular%2Citalic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Bergvärme är en stor investering som, rätt installerat, kan ge rejäla energibesparingar i ditt hus. Så här går du tillväga för att få bäst utbyte av din bergvärmeanläggning.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Har du ett äldre hus med höga energikostnader kan bergvärme vara en lönsam investering. Samtidigt lönar det sig att vara påläst när du kontaktar en värmepumpsleverantör.

– Har du koll på den befintliga uppvärmningen i ditt hus och studerar hur en bergvärmepump fungerar så är det till stor hjälp när du pratar med en installatör. Du ska aldrig nöja dig med ett standardmässigt anbud, då är risken stor att du får en anläggning som inte fungerar optimalt, säger Bengt-Göran Karlsson, värmepumpsexpert och rådgivare på Karlsson Climate AB.

Det första steget är att kontrollera att du har bra förutsättningar för bergvärme där du bor. Här kan du ta hjälp av kommunen som brukar ha vetskap om de lokala markförhållandena. Du kan även vända dig till en lokal borrentreprenör.

– Om företaget har utför bergborrningar i ditt närområde så vet de hur de geologiska förhållandena ser ut och vilka borrdjup som krävs för att få ut tillräckligt med värme.

Nästa steg är titta på det egna huset. Hur ser energianvändningen ut över året? Hur fungerar värmedistributionen?

– Många äldre hus som värms med olja, biobränsle eller en elpanna har ett värmesystem som levererar varmvatten med hög temperatur till radiatorerna. En värmepump däremot levererar effektivast varmvatten med en låg framledningstemperatur. Denna skillnad kan man kompensera vid en installation, till exempel genom att sätta in fläktkonvektorer eller fler radiatorer.

Uppvärmningsbehovet påverkar dimensionering på borrhålet och hur hög effekt värmepumpen ska ha. I regel strävar man efter att värmepumpen ska hålla en så låg framledningstemperatur som möjligt, samtidigt som den ska arbeta under långa perioder utan start och stopp. Då blir värmepumpen mest effektiv och slitaget på kompressorn lägre.

– I det här fallet bör du också fundera på om värmepumpen både ska värma radiatorerna och tappvarmvattnet. Det kan ofta löna sig att lägga till en varmvattenberedare som värmer upp tappvattnet separat och låta värmepumpen sköta husets uppvärmning, säger Bengt-Göran Karlsson.

När det gäller uppvärmningen kan man undersöka vilka köldmedier som värmepumparna arbetar med. Som exempel ges egenskaperna hos två köldmedier: För ett hus som behöver en lite högre framledningstemperatur, kring 50–60 grader, passar köldmediet R 134a. Har huset ett lägre behov, kring 35–55 grader, är köldmediet R 407 mer lämpligt. Detta köldmedium brukar även passa för golvvärme.

– Valet av köldmedium har ganska stor betydelse för hur effektiv din värmepumpsanläggning blir. Själva fabrikatet på värmepumpen spelar mindre roll, åtminstone så länge du väljer en etablerad modell på marknaden.

Totalkostnaden för att installera bergvärme i en genomsnittlig villa brukar hamna kring 140 000–160 000 kronor. En stor del av kostnaden är relaterad till borrningen. Man kan räkna med att ett borrdjup på 160 meter, inklusive foderrör och kollektorslang, kostar cirka 50 000 kronor, exklusive ROT-avdrag. Ett borrhål med detta djup är lämpligt för en värmepump med en effekt på cirka 7 kilowatt.

Med tanke på investeringskostnaden finns det goda skäl att planera långsiktigt. Är ditt hus i behov av renovering lönar det sig att göra åtgärderna innan du installerar ett nytt värmesystem.

– Kombinerar du renoveringen med energiförbättrande åtgärder i huset kan du efteråt välja en mindre och billigare värmepumpsanläggning. Då får du samtidigt igen en del av kostnaden som du lagt på energiåtgärderna, tipsar Bengt-Göran Karlsson.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTARUTAN” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1447425635114{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Bergvärme passar bra...

  • Om du har hög värmeförbrukning i huset, minst 20 000 kWh per år.
  • Om du vill ha bekväm uppvärmning med låga krav på skötsel.
  • Om du har en äldre, ineffektiv värmepanna som drivs med el, olja eller ved.
  • Om du har direktverkande el och är beredd att investera i ett nytt, vattenburet värmesystem.
  • Om det inte finns fjärrvärme i ditt område, eller om fjärrvärmen är ett dyrare alternativ.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg