Laila – solcellspionjären

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” google_fonts=”font_family:Droid%20Sans%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Laila Nilsson var en av de första privatpersonerna i landet som investerade i egen elproduktion med solceller. Blienergiklok.se har träffat solcellspionjären i hennes villa i Göteborg. [/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Göteborgaren Laila Nilsson gjorde en pionjärinsats när hon för fem år sedan lät installera en av de största privata solcellsanläggningarna i Sverige. Hon betalade över en halv miljon kronor för anläggningen, som har en sammanlagd effekt på 4800 watt. Idag hade hon kunnat köpa paneler som både är effektivare och betydligt billigare, men detta faktum bekymrar henne inte alls.

– Någon måste ju våga ta det första steget och pröva det som är nytt. Jag ville göra en insats för vår miljö och har aldrig räknat med att anläggningen ska bli lönsam, åtminstone inte under min livstid, säger Laila som i år fyller 73 år.

Som miljöengagerad husägare har Laila alltid varit tidigt ute. I hennes garage står en Toyota Prius som var en av de första elhybridbilarna på marknaden. Långt dessförinnan, för femton år sedan, ersatte hon oljeeldningen i huset med en effektiv bergvärmepump och passade även på att byta fönster och tilläggsisolera väggar och tak.
Men den största och mest iögonfallande investeringen är naturligtvis solpanelerna som står uppradade på garagets tak och vägg i optimalt söderläge.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]- Det känns bra att satsa på teknik som bidrar med ren och förnybar ström, säger Laila.

Under de första åren använde hon stora batterier för att lagra strömmen från solcellerna. Men tekniken fungerade inte så bra i samverkan med husets ordinarie elsystem. Därför tog hon kontakt med sitt lokala elbolag om att få ansluta sin produktion till elnätet. Efter förhandlingar tecknade hon i fjol ett avtal som innebär att hon kan leverera och sälja egen el som matas in på nätet. Mätuppgifterna finns tillgängliga via hennes nya elmätare i huset.

– Det är förstås bra att jag kan minska mina egna elkostnader en smula. Men jag är mest intresserad av att få veta hur min produktion ser ut i jämförelse med min konsumtion.

Laila har en pärm där hon dagligen antecknar produktionssiffror, väderleksförhållanden och göromål i hemmet. Pärmen ska bli en kunskapsbank för energismarta beslut, fastslår hon.

– Jag kan se att solcellerna producerar som bäst när det är lite kallare väder och har anpassat mina hushållssysslor så att jag till exempel tvättar under dagar när solen skiner, så att jag inte behöver köpa någon el då.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Kontroll av nätTrots den stora investeringen i solenergi har Laila planer på att göra ytterligare investeringar. Hon har redan lagt en beställning på en ny elhybridbil som ska levereras i höst. Dessutom funderar hon på att sätta upp ett liten vindsnurra på sin tomt.

 

– Min leverantör tycker inte att vindförhållandena är tillräckligt bra, men jag har inte gett upp planerna. Jag brinner verkligen för energifrågorna, säger hon.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTARUTAN” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1447425635114{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Lailas energiinvesteringar

 • Huset är byggt 1950-51 och består idag av tre separata lägenheter.
 • Huset tilläggsisolerades på 1980-talet och fick nytt värmesystem med bergvärmepump.
 • Enligt en nyligen genomförd energideklaration är energianvändningen enbart 55 kWh/kvm.
 • År 2007 investerade Laila i 30 solcellspaneler på vardera 160 watt samt ett stort batteripaket som lagringskälla. Kostnad ca 600 000 kr.
 • Panelerna beräknas producera sammanlagt omkring 4000-5000 kWh per år.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Under senare år har priset på solcellspaneler sjunkit, samtidigt som effekten på solcellerna ökat. Sedan 2009 finns ett statligt stöd för installation av solceller, vilket också kan sökas av privatpersoner.

Se mer info på Energimyndighetens hemsida[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTARUTAN” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1447425635114{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Egen el med solceller

 • Solceller omvandlar solljus direkt till el i form av likström.
 • Via växelriktare kan elen omvandlas till växelström för användning i hushållet.
 • Solelen kan lagras i batteripaket om det inte finns tillgång till elnät.
 • För anslutning till det fasta elnätet krävs en speciell elmätare som installeras gratis av det lokala elnätsbolaget.
 • För att kunna sälja el måste man anlita ett elhandelsföretag.
 • Det finns idag ett flertal företag som erbjuder skräddarsydda avtal för egenproducerad el.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg