Lågenergihus riskerar bli mögelhärdar

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” google_fonts=”font_family:Droid%20Serif%3Aregular%2Citalic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Slagregn tränger djupare in i träregelväggar än vad som tidigare varit känt. Det framgår av en ny forskningsrapport som Villaägarna har beställt. När fukten tränger djupare in i fasaderna än beräknat innebär det i praktiken att fasaderna måste vara mera fukttåliga för att inte drabbas av skador. [/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]I fasader finns normalt en luftspalt, som ligger bakom fasadens ytterskikt av trä, tegel eller skivmaterial. Luftspaltens funktion är att leda bort det vatten som tränger in i fasaden. Den nya rapporten visar emellertid att vatten från slagregn tränger längre in i fasaden än vad man tidigare har trott. Om fukten som tränger in torkar ut innan mögelpåväxt uppstår, blir det inte någon skada.

– När ytterväggarna är tunna, så som de tidigare var på småhus, kunde värme lättare ta sig ut inifrån huset och hjälpa till att torka ut den fukt som hade trängt in. Då blev det inte heller några fuktskador och det är väl därför som man inte tidigare har uppmärksammat att fukten tränger längre in i fasaderna. Men på senare år har det blivit allt mer populärt med mycket välisolerade fasader som på nollenergihus. Sådana fasader får inte alls samma hjälp att torka ut som de med tunnare isolering. Risken för fukt- och mögelskador ökar därför, säger Johan Smeds, byggnadsteknisk expert på Villaägarna.

På Villaägarna är man samtidigt inte förvånade över de nya resultaten som framkommit.

– Det kommer inte som någon överraskning att välisolerade hus är mer fuktkänsliga. Nollenergihus är precisionsbyggen, så det finns mycket små marginaler att göra fel. Fukt- och mögelskandalen med enstegstätade fasader och dess juridiska efterspel pågår fortfarande, vilket gör att man frågar sig om byggbranschen kommer att kunna klara av att bygga nollenergihusen utan byggfusk som leder till fuktskador. Egentligen hade det ur ett fuktperspektiv varit bättre om byggbranschen höll sig till mer robusta konstruktioner, som inte lika lätt skadas av mindre byggfel, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

(Källa: Villaägarna)[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTARUTAN” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1447425635114{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Så minskar du risken för fukt och mögel

  • Se till att ha en tillräckligt bred luftspalt bakom fasadskiktet, som är väl ventilerad, dränerad samt kapillärbrytande och tryckutjämnande.
  • Använd isolering och vindskydd som släpper igenom ånga så att konstruktionen kan torka ut.
  • Undvik cellulosabaserade isolermaterial och cellplast längst ut i väggarna.
  • Undvik fuktkänsliga skivmaterial i väggens yttre delar som t.ex. magnesiumoxid-, plywood-, OSB- eller spånskivor.
  • Se till att huset hålls torrt under byggnationen.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg