Elda säkert i vinter

Köksspisar
Foto av Pixabay

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” google_fonts=”font_family:Droid%20Serif%3Aregular%2Citalic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Planerar du att investera i en ny kamin eller värmepanna inför vintern? I så fall bör du först se till att skorstenen i huset fungerar. Här får du råd om du går tillväga. [/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Skorstenens uppgift är att leda bort rök, men också bidra till en jämn temperatur, ett bra luftdrag och en effektiv uppvärmning. Har du en äldre skorsten i huset bör den helst ses över någon gång per år.

– Även om du inte märker av några problem när du eldar kan det finnas dolda fel, till exempel en otät rökkanal som både kan försämra anläggningen och medföra en ökad brandrisk, säger Niklas Löthner, teknisk konsulent på Sveriges skorstensfejarmästares riksförbund, SSR.

Vill du förvissa dig om att din eldningsanläggning är säker kan du beställa en besiktning. Sedan några år finns en kvalitetssäkrad besiktningsmetod, ”SSR Godkänd Besiktning”, som branschanslutna företag brukar erbjuda.

– Besiktningsmannen gör i detta fall en mer omfattande kontroll än vad som brukar göras vid en vanlig sotning. Förutom att kontrollera brandsäkerheten runt eldstaden och rökkanalen mäter man också hur effektiv förbränningen är i eldstaden, hur draget fungerar och hur det påverkar husets ventilation.

En äldre skorsten kan tätas med nya insatsrör som monteras i pipan eller genom så kallad glidgjutning, som innebär att man putsar skorstenskanalens väggar med keramikbruk. Om kanalen är rak är glidgjutning enklast och billigast.

– Eftersom eldstäder ser olika ut får man bedöma från fall till fall vilken åtgärd som passar bäst.

Ska du byta ut en äldre eldningsanläggning mot en effektivare värmepanna eller spisinsats bör du först kontakta kommunen. Vanligtvis krävs det ingen anmälan för att uppgradera en anläggning, men om det innebär en ”väsentlig ändring av eldstad eller rökkanal” måste detta anmälas till kommunens bygglovsenhet. Samtidigt bör du låta en skorstensfejarmästare eller annan sakkunnig undersöka förutsättningarna för installationen.

– I vissa fall går det bra att använda en befintlig rökkanal, såvida den är tillräckligt dimensionerad för att klara den nya eldningsanläggningens kapacitet och mängden rökgas som den producerar. Men ofta krävs det någon form av renovering.

I nybyggda hus väljer man ofta att installera en ny, fabrikstillverkad skorsten, vanligtvis en stålskorsten eller en blockskorsten av pimpsten eller keramik. En stålskorsten kan vid normal användning hålla i 20–25 år, medan en blockskorsten kan hålla några årtionden längre. Samtidigt är konstruktionen på de moderna skorstenarna mer lätthanterliga.

– Kvaliteten på stålskorstenar har generellt blivit bättre. De är välisolerade, tål högre temperaturer och rostar inte till skillnad från tidigare generationens modeller.

Stålskorstenarna dominerar på marknaden, främst för att de är flexibla och enkla att montera. Nackdelen är att du inte kan laga en stålskorsten som gått sönder och att konstruktionen inte är lika säker som en blockskorsten – om du eldar fel.

– Ur säkerhetssynpunkt ska du aldrig elda med mer bränsle än vad som rekommenderas i anvisningarna för eldstaden, säger Niklas Löthner.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1477578708972{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Rätt råd om skorstenar

 • Råd och föreskrifter som rör eldningsanläggningar, sotning mm finns på
  Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund:
  www.skorstensfejare.se
  och Brandskyddsföreningen:
  www.brandskyddsforeningen.se.
 • Besök även din kommuns hemsida för att ta reda på vilka regler som gäller där du bor.
 • För information om besiktning av eldningsanläggningar, läs mer på www.ssrgodkand.se.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg