Solcellsbidrag föreslås bli “grönt avdrag”

Solceller
Foto av Lars Bärtås

Solcellsbidrag föreslås bli “grönt avdrag”

Bidragen till privatpersoner som investerar i solceller, batterilager och laddboxar väntas från och med nästa år ersättas av ett enklare ”grönt avdrag”, enligt ett nytt regeringsförslag.

Långa handläggningstider och osäkerhet om pengarna räcker. Från och med nästa år, 1 januari 2021, kan det vara slut med bidragskrånglet kring solceller och annan grön teknik som berättigar till statligt stöd. Regeringen har nyligen lagt fram ett förslag om att de nuvarande stöden för solceller, energilagring och laddboxar ska ersättas av ett, enklare ”grönt avdrag”.

Det gröna avdraget ska utformas enligt liknande princip som rotavdraget och dras direkt på fakturan i samband med installationen. Avdraget föreslås vara 15 procent för investering i solceller, samt 50 procent för installation av batterilager och elbilsladdning. Avdraget baseras på totalkostnaden, upp till max 50 000 kr per person och år.
Det tidigare solcellsstödet på 20 procent gäller ansökningar som inkommit före 7 juli 2020 och om installationen genomförs senast 30 juni 2021. Ett slutgiltigt besked om det gröna avdraget ska presenteras i regeringen budgetproposition i höst.

Läs mer om det gröna avdraget:
Regeringens promemoria
Mer info från Solkraft Sverige 

Tips

Nu är det enklare att jämföra offerter!

Planerar du att installera solceller? Via tjänsten solcellsofferter.se kan du enkelt hämta in och jämföra offerter från lokala solcellsföretag där du bor. Tjänsten är helt kostnadsfri.
Skriv en offertförfrågan härsolcellsofferter.se

Liknande inlägg