Elkonsumenter luras av ”revolutionerande produkt”

EcoVolt - lurar elkonsumenter att spara ström

Elkonsumenter luras av ”revolutionerande produkt”

Kan en enkel adapter som ansluts till vägguttaget halvera dina elräkningar? Ja, det påstår ett företag som lanserat produkten ”EcoVolt”. Problemet är att tekniken inte ens fungerar i teorin.

Under senare tid har det cirkulerat annonser på nätet om en ”revolutionerande produkt” som kan ”spara 30-50 % av din månatliga elräkning”. Produkten, som kallas EcoVolt, kostar 449.99 kronor och ska enligt företaget kunna minska onödig elförbrukning genom att ”omdirigera” strömmen i hemmets elsystem. Dessutom kan produkten förhindra plötsliga spänningsförändringar (”strömspikar”), som riskerar att skada olika elapparater. Det enda du behöver göra är att koppla in adaptern i en vanlig väggkontakt.
– Det är otänkbart att en sådan här produkt skulle kunna gå in och påverka elmätarens funktion och hur mycket ström hushållet förbrukar, säger Olle Corfitsson, elingenjör på Öresundskraft.

Att produkten kan skydda hushållsapparater från strömspikar och bidra till att förlänga apparaternas livslängd verkar inte heller särskilt troligt, menar Olle Corfitsson.
– Jag har förvisso inte tillgång till produkten, men antar att den kan innehålla en liten kondensator som jämnar ut spänningen något. Spänningen är dock i regel alltid lite ojämn, beroende på vilka hushållsapparater man använder, men godkända elapparater har ju egna skydd för att hantera det.

Företaget, som säljer produkten i flera olika länder, är registrerat i Tallin, Estland, och kan bara nås via mejl eller postadress. På företagets hemsida finns omdömen och bilder av ”nöjda kunder”. Det visar sig dock, via en enkel sökning, att bilderna är hämtade från andra webbplatser. Till exempel är den nöjda kunden ”Anna M” i själva verket ett porträtt på en hemlös kvinna i Portugal.

Slutligen finns under länken ”Villkor” en lång text på engelska, där det bland annat framgår att företaget inte kan garantera att ”kvaliteten på produkter, tjänster, information eller annat material som köpts av dig kommer att uppfylla dina förväntningar”.

Liknande inlägg