Tävla och vinn ett solcellspaket

Ökat stöd till solceller 2018

solpaneler

Ökat stöd till solceller 2018

Regeringens förslag om att höja solcellsstödet är nu beslutat. Från och med årsskiftet kan en villaägare som installerar solceller få 30 procent av investeringskostnaden.

Regeringen aviserade tidigare i år att man vill höja det statliga solcellsstödet, så att stödnivån blir densamma för alla som installerar solceller. Tidigare har näringsidkare kunna få ett högre stöd med 30 procent av investeringskostnaden, medan privatpersoner kunnat få 20 procent. Från och med årsskiftet blir istället stödnivån 30 procent för alla aktörer, har regeringen nu beslutat.

– Många människor vill göra en aktiv insats för att ställa om till 100 procent förnybar el och vi vill underlätta för dem att agera nu. Det ska vara lätt att göra rätt. Den här satsningen gör att det blir mer gynnsamt och enkelt än någonsin tidigare att skaffa solceller och producera egen grön el, säger biträdande finansminister Per Bolund.

Som en del i budgetpropositionen för 2018 avsätter regeringen drygt 900 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 till investeringsstöd för solceller. Stödets utformning och ansökningsförfarande ska även ses över, i syfte att förenklas. Den reviderade förordningen 2009:689 om statligt stöd till solceller gäller beslut som tas från och med den 1 januari 2018.

Källa: Regeringen

RÄKNEEXEMPEL

En normalstor solcellsanläggning på 5 kilowatt kostar idag cirka 100 000 kronor, inklusive installation. Med det nya stödet kan en privatperson få tillbaka 30 procent av kostnaden, vilket innebär en total investeringskostnad på 70 000 kr.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *