Tävla och vinn ett solcellspaket

Solcellsbidraget höjs 2018

solpaneler

Solcellsbidraget höjs 2018

Nästa år kan du få 30 procent i ersättning för att installera solceller. Det föreslår regeringen, som även pytsar in ytterligare pengar för att minska bidragsköerna.

Solcellsbidraget, det vill säga det statliga investeringsstödet för solceller, har varit eftertraktat sedan det infördes för några år sedan. Länsstyrelserna, som handlägger bidraget, har fått in många ansökningar från hushåll och företag som vill investera i solceller. Det har resulterat i långa kötider, uppemot två år, vilket både förklaras av söktrycket och brist på pengar i de fördelade bidragspotterna. (Se relaterad artikel här).

Nu lovar regeringen i sin höstbudget att kötiderna ska minska. Därför pytsar man redan i år in ytterligare 200 miljoner kronor i systemet. Från och med 2018 ska bidragspotten öka med drygt 500 miljoner kronor årligen .

Regeringen vill också öka privathushållens vilja att investera i solceller genom att höja ersättningsnivån till 30 procent av investeringskostnaden. När bidraget infördes för några år sedan var ersättningsnivån hela 35 procent, därefter har den reglerats nedåt och idag är nivån 20 procent för privathushåll och 30 procent för företag.

Hos solenergibranschen borde regeringens satsningar på solcellsbidraget ses som en välkommen nyhet. Men bidragssystemet är inte enbart av godo, menar Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi i ett uttalande till TT.

– Det är väldigt positivt att regeringen vill få bort kön av bidragsansökningar och förenklingar i sökprocessen. Detta står vi helt bakom. Dock är vi kritiska till att stödnivån höjs från 20 procent till 30 procent, säger Lindahl.

På sikt vill branschorganisationen att stödet minskas och så småningom fasas ut helt.

– Vi har som målsättning i branschen att klara oss själva, inte att en statsbudget sätter ramar och begränsar, säger Johan Lindahl.

Läs mer om regeringens förslag kring solcellsbidraget

Liknande inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *