Tävla och vinn ett solcellspaket

Värmepump i diskmaskin sparar el

Diskmaskin med värmepump halverar elanvändningen

Värmepump i diskmaskin sparar el

En diskmaskin med inbyggd värmepump drar hälften så mycket el som en vanlig diskmaskin. Det visar en ny avhandling från Karlstad Universitet.

I dag sitter det en värmepump i många vanliga produkter. De flesta används för att skapa kyla. Mat kyls i affärens kyldiskar och i våra kylskåp och frysar. Vid skridskoåkning skapas isen av ett värmepumpssystem.

En annan användning för värmepumpsteknik är att skapa värme. Vid bergvärme är det ett värmepumpssystem som hämtar energi i marken och värmer upp huset. Ett annat exempel är torktumlare. Idag är det nästan uteslutande värmepumpstorktumlare som säljs på marknaden trots att de precis som jord- och bergvärme är dyrare i inköp. Besparingen i elförbrukning är så stor att konsumenten tjänar på värmepumpsalternativet på lång sikt.

– Forskningen visar att man kan använda samma teknik som i torktumlare och bergvärme för att minska elanvändningen i en diskmaskin, säger Peder Bengtsson, doktor i miljö- och energisystem på Karlstad Universitet.

I forskningsarbetet har man testat att bygga om en vanlig hushållsdiskmaskin med värmepumpskomponenter. Testerna visade att elanvändningen halverades jämfört med en konventionell diskmaskin. Besparingen beror på att energin i värmepumpsdiskmaskinen flyttas istället för att förbrukas under diskningen.

Bra miljöval

Förutom lägre energianvändning är en värmepumpsdiskmaskin ett bra miljöval, anser forskarna. 90 procent av hushållsprodukternas miljöpåverkan uppstår vid användning av produkterna, främst genom elförbrukning. Endast en tiondel sker vid tillverkning.

– En stor grupp konsumenter är beredda att betala lite extra för en produkt om de kan göra ett bra val för miljön. I det fallet går det att göra en parallell mellan en diskmaskin och bergvärme. I båda fallen är värmepumpsalternativet dyrare i inköp men man sparar in det med en lägre elförbrukning efter cirka fem år. Därefter är värmepumpen rena sparbössan, säger Peder Bengtsson.

Forskningen har genomförts inom Vipp forskarskola vid Karlstads universitet och finansierats av företaget Asko Appliances samt KK stiftelsen.

Läs mer om avhandlingen här

Liknande inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *