Bekväm uppvärmning i Bengts skånelänga

Bengt Ivarsson vid sin skånelänga.
Foto av Lars Bärtås

Bekväm uppvärmning i Bengts skånelänga

Låga uppvärmningskostnader, mindre miljöpåverkan – och mer bekvämlighet. Det blev resultatet när Bengt Ivarsson bytte ut oljepannan i sin skånelänga mot en ny jordvärmepump.

Det är långt mellan gårdarna på den vindpinade skånska slätten. Men Bengt Ivarsson lider varken av blåsten eller ensligheten på sin gård utanför Staffanstorp.
– Jag är uppväxt på landsbygden och gillar friheten härute i det öppna landskapet.

Nu har han bott i sin vackra, tegelklädda skånelänga i tjugo år. De tidigare ägarna hade renoverat huset invändigt och installerat nytt varmvattensystem. Men den gamla kombipannan, som kunde eldas med olja eller ved, hade fått stå kvar.
– Jag använde olja och värmeloggs, som är lite bekvämare att elda med, och höll på med detta rätt många år.

Bengt Ivarsson arbetar till vardags som drifttekniker i industrin. Han har bland annat mycket erfarenhet av varvtalsstyrda motorer, en teknik som numera också används i många värmepumpar. Denna teknik hade han också i åtanke när han funderade på ett nytt värmesystem för huset.
– Varvtalsstyrda värmepumpar är förvisso ingen nyhet, men när det gäller berg- och jordvärme har det inte funnits så många modeller av bra kvalitet. Det är först på senare år som tekniken slagit igenom på bred front, samtidigt som verkningsgraden blivit mycket bättre.

 

Badrummets nyinstallerade handduksvärmare drivs med vattenburen värme.
Badrummets nyinstallerade handduksvärmare drivs med vattenburen värme.

Under 2015 hade Bengt definitivt tröttnat på att elda och bestämt sig för att investera i ett bekvämare och driftsnålare system. Han tittade på olika alternativ som pelletpanna och luft/vattenvärmepump, men beslöt istället att satsa på en modern jordvärmepump med varvtalsstyrning.
– Jag har ju bra förutsättningar med mycket tomtyta utanför huset, där man kan anlägga jordvärmeslingor.

Bengt kollade upp fakta om olika värmepumpsfabrikat, bland annat via tester hos Energimyndigheten och några diskussionsforum på internet.
– Man kan hitta en hel del tips, men det gäller att läsa informationen med ett kritiskt öga. Jag kollade även på försäkringsbolagens skadestatistik, det kan vara en hjälp att gallra bort modeller som inte fungerar så bra.

Efter att ha tagit in offerter från tre lokala leverantörer valde Bengt en leverantör som ”kändes rätt” och som han även blivit rekommenderad via jobbet och en granne.
I oktober 2015 påbörjades installationen av jordvärmen på hans tomt, med nedplöjning av 500 meter kollektorslang. Den gamla pannan forslades bort och ersattes av en värmepump med 5-17 kilowatt effekt. Bengt och installatören kom överens om att testa att ansluta värmepumpen till det befintliga radiatorsystemet.
– Det visade sig dock inte fungera så bra, märkte jag. De små ”frimärksradiatorerna” var ju avsedda för ett bränsleeldat system som avger högre temperatur. Så nästa steg blev att sätta in nya radiatorer med betydligt högre värmeavgivande volym.

Nya trippelradiatorer bidrar till att värmepumpen arbetar mer energieffektivt.
Nya trippelradiatorer bidrar till att värmepumpen arbetar mer energieffektivt.

Med de nya, överdimensionerade radiatorerna på plats, sammanlagt 15 stycken, blev det en märkbar skillnad. Bengt har nu lyckats sänka framledningstemperaturen i systemet till omkring 36-37 grader, vilket innebär att pumpen kan arbeta mycket energieffektivt. Dessutom har han planer på att bygga till en vinterträdgård, vilket värmesystemet också är dimensionerat för.
– Uppvärmningskostnaderna har idag sjunkit med 80 procent jämfört med tidigare. Samtidigt har jag fått en betydligt jämnare temperatur inomhus.

Husets totala energiförbrukning har nu minskat till omkring 8 500 kilowattimmar per år, inklusive hushållsel. Det är rentav något bättre än vad kalkylen visade.
– Framför allt är jag nöjd med att slippa skötseln av värmesystemet. Nu kan jag leva betydligt mer bekvämt, säger han.

Pannrummet före och efter installationen. Till vänster den gamla kombipannan, till höger den nya jordvärmepumpen.
Pannrummet före och efter installationen. Till vänster den gamla kombipannan, till höger den nya jordvärmepumpen.

ENERGIFAKTA

Bengts skånelänga

Boende: 120 kvm, inkl 10 kvm uppvärmt förråd. Dessutom planeras för en uppvärmd vinterträdgård.
Uppvärmning: Jordvärme med inverterpump, 5-17 kW.
Energisnål utrustning: Led-lampor och energieffektiva vitvaror.
Total energiförbrukning: ca 8 500 kWh/år, varav cirka 6000 kWh utgörs av värme/tappvarmvatten och 2500 kWh hushållsel.

Fakta/Varvtalsstyrda värmepumpar


Varvtalsstyrning, även kallat inverterstyrning, innebär att värmepumpen hela tiden anpassar driften och varvar upp och ner beroende på vilket värmebehov huset har. Till skillnad från en värmepump som slår av och på, så kallat on/off-system, behöver den varvtalsstyrda pumpen ingen elpatron som går in och stöttar uppvärmningen under kalla perioder. Hos den senaste generationens värmepumpar har denna teknik utvecklats, vilket resulterat i en betydligt högre verkningsgrad och bättre värmeutbyte än tidigare.

SPONSRAD LEVERANTÖRSINFORMATION

Ivarssons värmesystem:

Totalentreprenaden har utförts av Värmepumpcenter Rotek Malmö AB.
Värmesystemet baseras på ytjordvärme med värmepump Thermia Inverter, 5-17 kW.

Kontakta Rotek för mer information: www.rotek.se

Liknande inlägg