Tävla och vinn ett solcellspaket

Stort intresse för att hyra solceller

Stort intresse för att hyra solceller.

Stort intresse för att hyra solceller

Istället för att själv bekosta en solcellsinstallation kan du hyra en nyckelfärdig anläggning. Affärsmodellen har blivit framgångsrik i flera länder – och växer nu även i Sverige.

Att köpa en solcellsanläggning är en stor investering som tar tid att få lönsam. Har du ett bra solläge på taket, men saknar medel för att köpa anläggningen kan du istället hyra den. Uthyraren tar då ansvar för installation och drift av anläggningen, utan kostnad. Efter installationen betalar du en månadsavgift för elen som produceras.

– Man kan likna hyrmodellen vid köpa miljömärkt el genom sitt elavtal, säger Wilhelm Löwenhielm, vd på Eneo Solutions.

Företaget Eneo Solutions var först i Sverige med att introducera affärskonceptet och hyr idag ut anläggningar, främst till större fastighetsbolag.

– Kunderna ser hyrmodellen som en bra sätt att göra en miljöinsats, utan att behöva ta ansvar för tekniken och administrationen med en solcellsanläggning.

Energibolaget Umeå Energi har under våren, i samarbete med Eneo Solutions, lanserat ett liknande hyrkoncept för privatpersoner. Redan efter sommaren hade energibolaget fått in över 600 intresseanmälningar.

– Trots att vi inte marknadsfört erbjudandet nämnvärt har intresset varit överväldigande stort, säger Eva Lendic Edlund, vd på Umeå Energi Elhandel.

Umeå Energi ska nu gå igenom anmälningarna och bedöma om takytorna är lämpliga hos de husägare som anmält intresse för att hyra en solcellsanläggning.
– Vi räknar med att påbörja installationer under våren 2017, säger Eva Lendic Edlund.

Man måste teckna ett elhandelsavtal med energibolaget för att kunna hyra en solcellsanläggning. När anläggningen producerar mer el än vad hushållet förbrukar kan man sälja överskottet och när anläggningen inte producerar tillräckligt får man komplettera med elinköp från energibolaget. Det går också att köpa loss solcellsanläggningen efterhand för ett förutbestämt pris.

Förutom Umeå Energi erbjuder energibolaget ETC El sina kunder att hyra solcellspaket, med liknande villkor som hos Umeå Energi.

Att hyra solceller – Läs mer om erbjudandet hos:

Umeå Energi 

ETC El 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *