Tävla och vinn ett solcellspaket

Kritiserad skatt på solel införs

Landets största solcellspark byggs i Varberg.

Kritiserad skatt på solel införs

Nu införs den omdiskuterade skatten på solenergi. Kritiken har varit massiv. Skatteutskottets ordförande rasar över att skatten införs.

– Det är häpnadsväckande att regeringen vill införa skatten. Det går stick i stäv med det hållbara samhället och det hämmar utvecklingen av förnyelsebar el, säger Per Åsling (C), skatteutskottets ordförande.

Skatten på solenergi, som införs den 1 juli i år, innebär att juridiska personer som har installerat mer än 255 kilowatt solceller ska betala energiskatt för all egenanvänd solel. Familjebostäder i Stockholm, som har solcellsanläggningar på 4 000 kvadratmeter i stadsdelen Rinkeby, berörs.

– Vi kan inte satsa mer på solcellsanläggningar eftersom vi inte kommer att kunna få någon lönsamhet i det i och med att skatten införs, säger Helena Ulfsparre, miljöchef hos Familjebostäder i Stockholm.

Skatten på förnybar elproduktion, solceller och vindkraft, är en förändring av en redan befintlig punktskatt. Ändringen görs för att inte vara i strid med EU:s konkurrensregler.

Källa: SVD, SR

Liknande inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *