Plusenergi med havsutsikt

Plusenergi. Per-Olof Egsten har byggt ett plusenergihus.
Foto av Lars Bärtås

Plusenergi med havsutsikt

Per-Olof och Agneta Egsten har byggt sin sjätte villa tillsammans och utrustat den med teknik som ger hög komfort och ytterst låga driftskostnader. Blienergiklok har besökt deras kustvilla ”Carpe Sole” – som ska fånga så mycket solljus att det blir årligt plus på energikontot.

Ett husbygge kräver mycket planering och många svåra beslut. Men för Per-Olof och Agneta Egsten utgör de samlade erfarenheterna en god grund. Deras nybyggda villa vid Maglarp Strand utanför Trelleborg tog åtta månader att färdigställa.
– Det här är det sjätte huset som vi bygger och bor i tillsammans. Vi har varit rastlösa, men nu lär vi inte flytta på oss, säger Agneta och blickar ut genom köksfönstret som erbjuder en panoramavy över havet med en lång, öde sandstrand i förgrunden.

Om någon månad kommer stranden fyllas med badgäster. Men varken badgästerna eller den ihållande blåsten utgör något bekymmer för Per-Olof och Agneta. Deras villa är anpassad för ett hårt kustklimat och ska varken släppa in någon kyla eller något oljud. Enligt Per-Olofs beskrivning fungerar villan som ”en ventilerad termos”.
– Byggnaden är helt tät, samtidigt som luften inomhus regelbundet byts ut. Detta sker med hjälp av en effektiv FTX-anläggning, som återvinner uppåt 90 procent av värmen i den utgående luften, berättar han.

Ljussättningen i Valla Carpe Sole baseras helt på energieffektiv LED-belysning.
Plusenergi. Solljus och energieffektiv LED-belysning skapar stämning i köket.

Huset är byggt i lättbetong och alla fönster är tillverkade i underhållsfri komposit. Hela klimatskalet har ett uppmätt U-värde på 0,7, vilket säkerställer att det blir en jämn inomhustemperatur och små energiförluster.
– Vår ambition är att skapa ett hus som erbjuder bra komfort och i princip inget underhåll. Man kan säga att ”vi bygger en livsstil” där upplevelsen av boendet ger mervärden, säger Agneta.

Varje funktion i huset, från planlösning till minsta elledning, är omsorgsfullt planerat. Det öppna köket och vardagsrummet är samlingspunkter med mycket ljus från söder och vy mot det livliga havet. Sovrummen och gästrummen, i norr och öster, vetter mot husets baksida som inramas av grönskande lövskog.
– Här kan man studera naturen i lugn och ro och kika på rådjuren som emellanåt traskar förbi.

Huset har ett KNX-system som gör det att enkelt styra belysningar via displayer i rummen.
Huset har ett KNX-system som gör det att enkelt styra belysningen via displayer i rummen.

För att öka komforten har paret installerat ett smart styrsystem, KNX, som gör det möjligt att övervaka och styra olika funktioner, som larm och belysning. Funktionerna kan också styras på distans via en mobil eller dator, och invändigt finns tryckknappar utplacerade på lämpliga ställen i rummen.
– Bredvid sängen i sovrummet kan vi till exempel tända eller släcka hela husets belysning eller enskilda lampor. Det är praktiskt och spar både tid och energi.

Men det finns fler mervärden ur energisynpunkt. En stor del av takytan mot syd/väst rymmer solcellspaneler, sammanlagt 60 kvadratmeter. Panelerna ligger infällda i taktäckningen på samma nivå som de svarta betongpannorna.
– Det hade inte sett bra ut med vanliga solcellspaneler ovanpå takpannorna, så vi valde ett franskt system med monokristallina paneler insänkta i taket.

Solcellsanläggningen på 9 kilowatt beräknas leverera omkring 9000 kilowattimmar förnybar el om året. Det är mer vad hushållet lär förbruka under ett år, tror Per-Olof.
– Huset värms med en jordvärmepump som ger mycket låga elräkningar. Sammantaget kommer huset under en stor del av året vara ett ”plusenergihus”.

Överskottselen som matas ut på nätet kan förvisso säljas till ett elhandelsbolag. Men Per-Olofs mål är att kunna lagra elen i ett självförsörjande system – med hjälp av en elbil.
– Det är fullt möjligt att koppla in batterierna i bilen som en extra resurs för husets elanvändning, när bilen inte används. Men detta projekt får vänta tills jag hittat den rätta bilmodellen, säger han.

Huset värms med en 12 kilowatts jordvärmepump.
Låga värmekostnader. En jordvärmepump på 12 kilowatt ser till att huset värms på ett effektivt sätt.

HUSFAKTA

Villa Carpe Sole


Läge: Maglarp Strand, Trelleborg
Boyta: 205 kvm, biarea: 60 kvm.
Klimatskal: Stenhus (lättbetong) med 300 mm cellplastisolering i grund och 600 mm lösullsisolering i tak.
Uppvärmning: Markvärmepump, 12 kW, med 450 m kollektorslang.
Plusenergi: Solcellspaneler, 9 kW som ger ca 9000 kWh el per år.
Energikloka lösningar: KNX-system med smart styrning, LED-belysning i hela huset

Liknande inlägg