Varberg ska hysa landets största solcellspark

Landets största solcellspark byggs i Varberg.

Varberg ska hysa landets största solcellspark

Energibolaget Varberg Energi planerar att bygga Sveriges största solcellpark. Parken blir stor som nästan tio fotbollsplaner och den planerade elproduktionen ligger på cirka 3 gigawattimmar.

Solcellsparkens placering vid Munkagård i Tvååker är vald främst med tanke på att det redan finns vindkraftverk på platsen och därmed en redan färdig infrastruktur. Men också för att väcka inspiration hos förbipasserande.

– Vindkraftverken producerar mest energi under vintern och solcellspaneler under sommaren. Att kunna ha båda dessa energikällor på samma plats gör att vi får en bra mix av förnybar elproduktion, säger Björn Sjöström, vd på Varberg Energi.

Marken som solcellsparken är planerad att byggas på är lånad åkermark som den dagen anläggningen inte finns kvar längre, återigen kan användas till annat.

– Länsstyrelsen har satt upp 16 regionala miljömål för luft, mark och vatten och dessa har vi utvärderat, säger Björn Sjöström.

Varberg Energi var först i landet med att etablera en vindkraftspark, vilket gjordes redan 1991 och man var också först bland energibolagen med att sälja enbart förnybar el.

– Att bygga en solcellspark känns som ett naturligt steg för oss att ta. Vi hoppas att andra tar över stafettpinnen efter oss och etablerar ytterligare anläggningar, säger Björn Sjöström.

Den planerade solcellsparken i Munkagård kommer att levereras av Solkompaniet i Hägersten. Den omfattar 9 300 solcellspaneler och upptar en yta på cirka 6 hektar. Investeringskostnaden är beräknad till 23 miljoner kronor.

Liknande inlägg