Tävla och vinn ett solcellspaket

Solcellsblomma på svensk mark

Smartflower med elbilsladdning har installerats vid energiföretaget Kraftringens huvudkontor.

Solcellsblomma på svensk mark

Arnold Schwarzenegger och Elon Musk har en sak gemensamt. De äger en smart solcellsanläggning som liknar en jättelik blomma. Nu börjar Smartflower ”planteras” i Sverige.

I likhet med en blomma fäller den ut sig på morgonen, följer solen under dagen och fäller ihop sig när solen gått ner. Under ett år producerar solcellsbladen, med en total yta på 18 kvadratmeter, omkring 3500-4000 kilowattimmar förnybar el.
– I jämförelse med en takmonterad solcellsanläggning av motsvarande storlek är Smartflower uppemot 40 procent effektivare eftersom den följer solen under hela dagen, säger Jonas Almquist på Sustainable Energy Nordic, som ansvarar för lanseringen i Norden.

Smartflower har utvecklats i Österrike och är ett allt-i-ett-system, avsett för att enkelt kunna placeras och anslutas till elnätet. Förutom nätanslutning har företaget utvecklat ett alternativt ö-driftsystem med inbyggda batterier som kan lagra solelen. På marknaden finns också en ny modell som har en inbyggd laddstation med uttag för både elbil och elcykel.
– Om vi ska uppnå målet om ett fossilfritt Sverige, så måste laddinfrastrukturen kraftigt förstärkas i många kommuner. Här kan Smartflower vara en del av lösningen, eftersom den både är funktionell, lätt att placera och har ett attraktivt symbolvärde.

Den iögonfallande solcellsblomman väcker engagemang på flera håll i världen, berättar Jonas Almquist. Kända personer som Arnold Schwarzenegger och Elon Musk har skaffat sig en Smartflower för eget bruk. Även i Sverige börjar nu blommorna dyka upp, både hos privatpersoner och företag.
Ett företag som valt att satsa på produkten – och även agera som återförsäljare – är energiföretaget Kraftringen. Under april har företaget installerat en Smartflower utanför sitt huvudkontor på Råbyvägen i Lund.

– Smartflower knyter samman två aktuella utvecklingsområden inom energibranschen, solceller och el-mobilitet, och är ett spännande tillskott i vår portfölj av solcells- och el-mobilitetslösningar. Jag hoppas vår Smartflower kan inspirera andra att demonstrera sina ambitioner att bidra till en hållbar utveckling, säger Sylvia Michel, vd på Kraftringen.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *