Tävla och vinn ett solcellspaket

Håll i dig för nu går det undan!

Håll i dig för nu går det undan!

Nya motorvägar betyder alltid mer trafik. Energieffektiviseringar äts upp av att vi använder fler prylar. Jorden är platt.

Det första påståendet stämmer, och insikten bör leda till minskad asfalteringsiver. Det andra påståendet blir snart lika orimligt som det tredje redan varit i femhundra år. För effektiviseringsvinsterna blir nu så stora att det är omöjligt att ens fysiskt hinna konsumera upp det. Låt mig ge tre exempel!

  1. Tjänstefieringen. När vi går från att köpa cd-skivor till att lyssna på Spotify, minskar klimatpåverkan kraftigt och snabbt – utan att någon tycker att man gjort någon uppoffring, man har ju bara fått tillgång till all världens musik, överallt! Samma sak med massor av de appar vi har i mobilen!
  1. Delandeekonomin. När vi slutar ha egen bil och istället är med i en bilpool – eller flera – så använder vi resurserna effektivare. Med moderna bokningssystem och en smart kombination av privatpersoner som behöver bilen på kvällar och helger och företag som behöver dem vardagar dagtid, kan en poolbil ersätta tio privata. Än effektivare blir det med självkörande fordon som kan ta sig till den som för tillfället vill bruka bilen. Och bilpool är förstås inte enda exemplet – andra saker är ännu enklare att dela på. ”Det är inte borrmaskinen jag vill åt, det är hålet i väggen” är en självklar sanning – så varför ska då varje hushåll ha en borr, som knappast används ens en gång i månaden?
  1. Hemma hos-ekonomin. När vi kan göra alltmer i hemmet så minskar potentiellt energiåtgången och resursslöseriet kraftigt – tänk att kunna skriva ut den lilla reservdelen som behövs till kylskåpet istället för att beställa reservdelar från andra sidan jordklotet, eller rentav skaffa en ny kyl.

 

“Att var och en skriver ut sina egna prylar istället för att någon gör dem i tusentals ex, är inte energiklokt!”

Detta är tre game changers. Men också där allt ser ut att fortsätta som vanligt, går effektiviseringarna grymt snabbt nu. För tio år sen var mest sålda bil i Sverige en Volvo V70. I år är det också en V70, ungefär lika stor, lika tung, lika säker, lika snabb. Men nu förbrukar den hälften, 0,43 mot 0,9. Och var och en som ser bilen inser att det där går att halvera minst en gång till – och det sker snabbt nu.

Men vi måste också hålla ordning på vad som är effektivt och vad som bara skulle kunna vara det. När vi med hjälp av olika sajter delar bil, är det bättre än att vi sitter i var sin bil – men om vi annars skulle tagit bussen eller tåget är det sämre. Uber är inte effektivare användning – få bilar används så effektivt som en taxi – och betyder att arbetet med att få taxi att köra 100% förnybart punkteras av en tjänst utan miljökrav. På många håll är AirBNB-lägenheter inte sådana som vanligt folk bor i för det mesta, utan finns enbart för turister och då är det mindre effektivt än att bo på hotell. Att var och en skriver ut sina egna prylar istället för att någon gör dem i tusentals ex, är sällan särskilt energiklokt. Så håll i dig, håll koll på siffrorna, för nu går det undan!

Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores

Liknande inlägg